Biografie

Als fan van Sven Nys liet Victor tijdens zijn zwemperiode blijken dat hij graag eens een cyclocross wilde rijden. Met een tweedehands crossfiets en zonder fietstraining reed hij enkele crossen bij de nieuwelingen. Victor miste techniek om mee te kunnen strijden. Toch kon hij die wedstrijden makkelijk uitrijden. Maar daar toonde hij ook al zijn winnaarsmentaliteit! Meedoen om de de bende aan te vullen, heeft hem nooit geboeid. De cross werd snel vergeten, maar toch was er interesse voor de fiets gewekt. Ondertussen stootte hij -mede door zijn constitutie- op zijn limieten en voelde hij dat de zwemtop niet voor hem was weggelegd.Die conclusies deden hem besluiten de zwemwereld vaarwel te zeggen, maar niet de sport. Hij slaagde met verve in de toelatingsproeven van de topsportschool triatlon en kon vanaf nu sporten onder professionele begeleiding. Hij werd begeleid door Kurt Lobbestael, een trainer die wetenschappelijk te werk gaat en Victor kon motiveren om op details te werken. Een aanpak die Victor beviel. Als triatleet volgden er snel prestaties. Sterke zwemmer en op de fiets had hij in die wereld zijn gelijke niet. Nationaal of internationaal, Victor begon steeds als eerste te lopen. Maar ook daar kwamen zijn limieten snel naar boven. Het lopen bezorgde hem frustraties, blessures en gemiste overwinningen. Het idee rijpte om een koerslicentie aan te vragen.Nog steeds onder de strakke schema’s van Kurt Lobbestael werkte Victor verder en kon zijn eerste wedstrijden rijden en winnen. De manier waarop wekte de interesse van het jeugdteam van Lotto-Belisol, daar kon Victor zijn laatste jaar als belofte afwerken. Betere omkadering en materiaal inspireerden hem om nog meer voor zijn sport te leven.Gerelateerd aan zijn opleiding als zwemmer en triatleet, waarbij vechten tegen jezelf een evidentie is, werd het tijdrijden zijn specialiteit.
Als hij in 2013 de Europese titel in het Tsjechische Brno en in Maldegem de Belgische tricolore pakt was een profcontract bij Topsport Vlaanderen een logisch gevolg. Dit opleidingsteam was een goede keuze om de stiel steeds meer te gaan beheersen. Zijn eerste jaar was een bevestiging dat hij zeker profwaardig was. Positioneren, durf en inzicht bleven werkpunten. Tijdens zijn tweede profjaar zette hij in vele opzichten een stevige stap voorwaarts.Een contract bij het WorldTour-team van LottoNL-Jumbo was weer een belangrijke stap hogerop. Hier moest hij afscheid nemen van zijn vertrouwde coach Kurt Lobbestael en ging hij aan de slag met de entourage van het Nederlandse team. Dit legde hem geen windeieren en zijn niveau werd stevig opgekrikt. Na het befaamde “daten met Carlien” – incident, waarbij hij niet voluit mocht gaan tijdens een tijdrit in de Giro d’Italia, bekoelde de liefde. Met ondertussen weer een Belgische en Europese titel op zak keerde hij na twee jaar Nederlandse loondienst in 2018 terug naar het vertrouwde nest van nu Lotto-Soudal.
 
 
Het knechtenlivrei wordt afgeschud en bij zijn nieuwe team kan hij zich volledig toespitsen op zijn specialiteit: het tijdrijden! Hij gaat terug samenwerken met trainer Kurt Lobbestael en breidt zijn begeleidingsteam uit met een kinesist, arts en embedded scientist. Deze aanpak werpt zijn vruchten af en de resultaten blijven niet uit. Met terug een Belgische en Europese titel beleeft hij in Innsbruck zijn voorlopig hoogtepunt! Met een Bronzen medaille na Rohan Dennis en Tom Dumoulin rijdt hij zich de geschiedenisboeken in door als eerste Belg ooit een medaille te halen op een WK tijdrijden! Nu werkt hij naar zijn volgend zeer prestigieuze doel… In Mexico zal hij in april 2019 een aanval doen op het werelduurrecord van Bradley Wiggins.
 
2020 wordt een Olympisch jaar. Kan hij in Tokio zijn grote droom waarmaken?   Olympisch goud op de tijdrit!!!